Τρόποι για να καταπολεμήσετε τους φόβους σας


Οτιδήποτε και αν σας φοβίζει, ακολουθούν 10 τρόποι οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στους φόβους και τα άγχη σας:

1. Χαλαρώστε και κάντε ένα διάλειμμα 
Είναι αδύνατον να σκεφθείτε με καθαρό μυαλό εάν βιώνετε έντονα συναισθήματα φόβου ή άγχους. Μία καρδιά που χτυπά με γοργούς ρυθμούς, οι ιδρωμένες παλάμες και η σύγχυση είναι τα αποτελέσματα της έκλυσης αδρεναλίνης. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα ώστε να ανακουφιστείτε.

Αποσπάστε τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας από τις έγνοιες για 15 λεπτά περπατώντας στα γύρω στενά ή τετράγωνα του σπιτιού σας, φτιάχνοντας μία κούπα τσάι ή κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Μόλις έχετε ησυχάσει, θα μπορέσετε να αποφασίσετε για τον καλύτερο τρόπο να ανταπεξέλθετε στην κατάσταση που αντιμετωπίζετε.

2. Ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
Όταν είστε αγχωμένοι για κάτι, είτε αυτό είναι η δουλειά σας, η σχέση σας, ή ένα διαγώνισμα η σκέψη σχετικά με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, έστω και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο αρχικά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ακόμη και εάν μία παρουσίαση, ένα τηλεφώνημα ή μία συνομιλία πάει πολύ ‘στραβά’, το πιο πιθανόν είναι ότι τόσο εσείς όσο και ο περίγυρος θα συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Ορισμένες φορές το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι μία κρίση πανικού.

Αν αρχίσουν τα συμπτώματα πανικού να σωματοποιούνται (μέσω αυξημένου καρδιακού παλμού ή ιδρωμένων χεριών) η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να μην προσπαθήσετε να το πολεμήσετε.

Σταθείτε στο σημείο στο οποίο βρίσκεστε και απλώς προσπαθείστε να μην αποσπάσετε τον εαυτό σας. Ακουμπώντας την παλάμη του χεριού σας στο στομάχι σας, και αναπνέοντας αργά και βαθιά (όχι περισσότερες από 12 ανάσες το λεπτό) βοηθά σημαντικό στην ανακούφιση των συμπωμάτων.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα, αλλά τελικά τα συμπτώματα του πανικού θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το μυαλό να ανταπεξέρχεται στον πανικό, και να καταπολεμηθεί ο φόβος γύρω από μία ενδεχόμενη κρίση.

3. Εκτεθείτε στον φόβο 
Αποφεύγοντας τους φόβους το μόνο που καταφέρνετε είναι αυτοί να γίνονται ακόμη πιο ‘τρομακτικοί’. Εάν πανικοβληθείτε μέσα σε ασανσέρ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξαναμπείτε σε ασανσέρ την αμέσως επόμενη μέρα. Σταθείτε στον ανελκυστήρα και νιώστε τον φόβο έως ότου αυτός φύγει εντελώς. Οτιδήποτε και αν φοβάστε, αν το αντιμετωπίσετε, ο φόβος θα ξεκινήσει να ‘ξεθωριάζει’.

4. ‘Καλωσορίστε’ τον χειρότερο σας φόβο 
Κάθε φορά που αναγνωρίζουμε τους φόβους μας, γίνεται ευκολότερο να ανταπεξέλθουμε σε αυτούς την επόμενη φορά που συναντάμε ανάλογες καταστάσεις, εώς ότου στο τέλος οι φόβοι μας δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν νιώθουμε ότι μας απειλούν.

5. Να είστε ρεαλιστές
Οι φόβοι τείνουν να είναι πολύ χειρότεροι από ότι είναι στην πραγματικότητα. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που έχουν δεχθεί επίθεση σκέπτονται συνεχώς ότι θα ξαναγίνουν θύματα κάθε στιγμή που περπατούν σε σκοτεινά στενά. Όμως, η πιθανότητα να τους ξαναεπιτεθεί κάποιος στη πραγματικότητα είναι πολύ μικρή.

6. Μην αναζητάτε τη τελειότητα
Όλο το σκεπτικό των τελειομανών ανθρώπων είναι εκτός του ρεαλιστικού πλαίσιου και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να θέτει τις βάσεις για το άγχος.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από στρεσογόνες συνθήκες, αλλά παρόλα αυτά πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι οι ζωές μας θα πρέπει να είναι τέλειες. Κακές ημέρες και αναποδιές θα συμβαίνουν πάντα, και είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι μία πολύπλοκλη υπόθεση..

7. Οπτικοποίηση
Κλείστε για λίγο τα μάτια σας και φαντασθείτε ένα μέρος απόλυτης ασφάλειας και ηρεμίας: μπορεί να είναι μία εικόνα του εαυτού σας να περπατάει σε μία όμορφη παραλία, ή να αγκαλιάζεται με τον/την αγαπημένο/η του/της, ή μια ευτυχισμένη ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία.

Αφήστε τα θετικά συναισθήματα να σας ανακουφίσουν μέχρι να αισθανθείτε τελείως χαλαροί.

8. Συζητήστε για τους φόβους σας
Μοιράζοντας τους φόβους σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή με έναν ειδικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απομυθοποίηση της φοβίας και στην επίλυση του προβλήματος.

9. Επιστροφή στις βασικές αρχές
Ένας καλός ύπνος, ένα καλό γεύμα και ένας περίπατος αποτελούν συχνά τις καλύτερες θεραπείες για το άγχος. Ο ευκολότερος τρόπος να κοιμηθείτε όταν σας κατακλύζει το άγχος και οι ανησυχίες είναι να προσπαθήσετε να παραμείνετε ξύπνιοι, παρά να στριφογυρνάτε αδιάκοπα στο κρεβάτι...

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά για να θεραπεύσουν το προσωπικό τους άγχος, με το σκεπτικό ότι αυτό θα τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα.Η πραγματικότητα είναι ότι οι ουσίες κάνουν τη νευρικότητα εντονότερη, ενώ αντίθετα μία σωστή διατροφή βοηθά στην καλή σωματική και ψυχική ευεξία.

10. Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Τέλος, ανταμείψτε τον εαυτό σας! Όταν τελικά έχετε αντιμετωπίσει έναν από τους χειρότερους φόβους σας, ενισχύστε το αίσθημα επιτυχίας κάνοντας δώρο στον εαυτό σας οτιδήποτε σας κάνει ευτυχισμένο/η..

http://www.nhs.uk/Livewell/mentalhealth/Pages/fightyourfears.aspx
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...