19 Βήματα για αποτελεσματική Επικοινωνία



1. Δείτε την επικοινωνία σαν ένα μέσο για αποτίμηση, χτίσιμο, αποδοχή, θεραπεία ,υποστήριξη και δώστε έννοια θετικής ενεργείας , πάρα την τάση για να διορθώσετε, να κατακρίνετε να υποβαθμίσετε , να βλάψετε, να πληγώσετε .

2. Να θυμάστε ότι οι ενέργειες "ακούγονται" περισσότερο απο τις λέξεις , η μη λεκτική επικοινωνία, είναι πιο ισχυρή συνήθως απο τον διάλογο . Να αποφεύγετε τα διπλά μηνύματα, στα οποία τα φραστικά και τα μη φραστικά περιεχόμενα, είναι αντιφατικά .

3. Καθορίστε τι είναι σημαντικό και αναλύστε το ,καθορίστε τι είναι ασήμαντο και αγνοήστε το η αφαιρέστε την έμφαση που του είχατε δώσει. Αποφύγετε τις φαντασιώσεις για ενοχοποιητικά στοιχεία

4.Επικοινωνήστε με τρόπους που δειχνουν σεβασμό στον άλλο ,το αξίζει σαν άνθρωπος. Αποφύγετε δηλώσεις , που αρχίζουν με λέξεις όπως εσύ ποτέ...η νομίζω ότι εσύ ....

 5. Να είστε σαφής και συγκεκριμένοι στην επικοινωνία σας .Αποφύγετε το πλατειασμα της συζήτησης .

6. Να είστε ρεαλιστές και λογικοί στις δηλώσεις σας . Να αποφεύγετε τις υπερβολές και τις προτάσεις που αρχίζουν με , εσύ πάντα....

7. Δοκιμάστε όλες τις εκφράσεις σας λεκτικά, αναρωτουμενοι αν είναι οι σωστές. Να αποφύγετε την χρήση τους μέχρι να είστε σίγουροι.

8. Αναγνωρίστε ότι κάθε γεγονός, μπορεί να εχει διαφορετικές οπτικές γωνίες . Να αποφεύγετε να βγάζετε το συμπέρασμα ότι οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα όπως και εσείς. (Αντίληψη )

9. Αναγνωρίστε ότι τα μέλη της οικογένειά σας και οι κολλητοί σας φίλοι , σας ξέρουν καλά, τόσο εσάς, όσο και την συμπεριφορά σας .Να αποφύγετε την τάση για άρνηση τις παρατηρητικοτητας τους όσον αφορά το άτομό σας , ιδίως αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας .

10. Αναγνωρίστε οτι η διαφωνία μπορεί να είναι απλά μια κακή μορφή επικοινωνίας . Αποφύγετε καταστροφικά επιχειρήματα .

11. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί στα συναισθήματα και τις απόψεις σας Βγάλτε προς τα έξω, όλα τα σημαντικά προβλήματα , ακόμα και αν φοβάστε να το κάνετε μήπως ενοχλήσει τον άλλο.Πείτε την αλήθεια στον έρωτα. Αποφύγετε την σιγουριά της σιωπής.

12. Μην υποβιβάζετε και  μην εκμεταλλεύεστε τον άλλο, με ηλίθιες τακτικές , όπως το να τον διακόπτετε όταν μιλάει , να τον αποκαλείτε[κοροϊδευτικά] με το όνομά του ,το να αλλάζετε θέμα συζήτησης, το να κατηγορειτε τον άλλο, να τον διακόπτετε για να κάνετε παρέμβασή σας , να τον ειρωνεύεστε , να τον κατακρίνετε , να του δείχνετε την δυσαρέσκειά σας , να τον κάνετε να αισθάνεται ενοχή κλπ . Αποφύγετε το παιχνίδι του "μοναδικού καπετάνιου στο καράβι".

13. Ενδιαφερθείτε περισσότερο στο πως επηρεάζει τους άλλους η επικοινωνία σας , παρά στο τι ακριβώς ήταν το περιεχόμενο που θέλατε να τους περάσετε. Αποφεύγετε να πικραίνεστε αν έχετε παρεξηγηθεί .

14. Αποδεχθείτε όλα τα συναισθήματα και δοκιμάστε να καταλάβετε γιατί οι άλλοι αισθάνονται και αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.Αποφύγετε την αναγκη να πείτε , θα έπρεπε να νοιωθεις έτσι...

15. Να έχετε πολύ τακτ και ευγένεια .Μην εκμεταλλεύεστε τα προσωπικά αισθήματα του άλλου ατόμου .

16. Να προσέχετε τι ρωτάτε και να δίνετε βάση στις απαντήσεις .Να μην ορκίζεστε για να πείσετε και να μην δίνετε διάλεξη .

17. Μην χρησιμοποιείτε δικαιολογίες . Αποφεύγετε να πιστεύετε τις δικαιολογίες των άλλων .

18.Να μιλάτε με καλοσύνη ,ευγένεια και σε χαμηλούς τόνους. Αποφεύγετε να είστε εριστικός, να φωνάζετε , η να χειρονομείτε .

19. Αναγνωρίστε την άξια του χιούμορ και της σοβαρότητας.Αποφεύγετε τα ενοχλητικά πειράγματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...