Η αντιμετώπιση του άγχους


Σπάνια τα στρεσογόνα γεγονότα είναι τα ίδια για κάθε άνθρωπο ή για την κάθε περίοδο της ζωής μας. Το άγχος «αναπτύσσεται» όταν αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση ως απειλητική και συχνά συνδέεται με καταστάσεις που είναι δύσκολο να χειριστούμε. Το πώς βλέπουμε, όμως, τα πράγματα είναι αυτό που επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους, καθώς και τι εφόδια και στρατηγικές αντιμετώπισης έχουμε στο δυναμικό μας.

Στην καλύτερη περίπτωση, όταν μια στρεσογόνος εμπειρία τελειώνει, τα ορμονικά σήματα «κλείνουν» τη στρεσογόνο αντίδραση και το σώμα επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς, το άγχος δεν εγκαταλείπει πάντα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια ενεργοποίηση των συμπτωμάτων του άγχους μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα στο σώμα μας. Όταν τα σημάδια του άγχους επιμένουν, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως:

Παχυσαρκία
Καρδιακές παθήσεις
Καρκίνος
Κατάθλιψη
Ανορεξία
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Κατάχρηση ουσιών
Έλκος
Διαβήτης
Υπερθυρεοειδισμός
Απώλεια μαλλιών
Οδοντική και περιοδοντική ασθένεια
Επιπλέον, το άγχος επηρεάζει την αναπαραγωγή, τη σεξουαλική συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιώσεις, κόπωση και μολύνσεις. Προκαλεί προβλήματα στην πέψη και στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Εξέλιξη στη σύγχρονη ιατρική κάλυψη και αντιμετώπιση αποτελεί η συνειδητοποίηση ότι το άγχος συμβάλει στη δημιουργία και την εξέλιξη πολλών ασθενειών που προαναφέρθηκαν. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές ενθαρρύνονται, παράλληλα με τη θεραπεία τους, να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο, για να αντιμετωπίσουν το άγχος, τα έντονα συναισθήματα θυμού, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τον τρόπο που σκέπτονται και συμπεριφέρονται σε σχέση με τη νόσο τους. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του άγχους και να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτά.

Τι είναι η «διαχείριση του άγχους»;

Με τις έντονες απαιτήσεις στο σπίτι και τη δουλειά, πολλοί άνθρωποι ζουν έντονο άγχος. Ο σκοπός της διαχείρισής του είναι να επέλθει ισορροπία σε διάφορες διαστάσεις της ζωής μας (δουλειά, σχέσεις και ελεύθερος χρόνος), καθώς και στις φυσικές, πνευματικές και συναισθηματικές διαστάσεις της ζωής μας. Άνθρωποι που διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος, αντιλαμβάνονται τη ζωή ως πρόκληση παρά σαν μια σειρά από ενοχλήσεις, και αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το άγχος;

Αν αισθανόμαστε ότι υποφέρουμε από άγχος θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις πλευρές της ζωής μας που το προκαλούν. Μερικές φορές ίσως να μην μπορούμε να τις αλλάξουμε ή να τις αποφύγουμε, αλλά η προσαρμογή του τρόπου ζωής μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αναγνωρίζουμε την πηγή του άγχους
Ζούμε μια ισορροπημένη ζωή
Οργανώνουμε και προγραμματίζουμε το χρόνο μας
Αποδεχόμαστε υποστήριξη από άλλους
Αναπτύσσουμε ικανότητες αντιμετώπισης για την ανακούφιση από το άγχος
Οργανώνουμε και απλοποιούμε τη ζωή μας
Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Κάνουμε διάλειμμα
Κρατάμε ημερολόγιο

Πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό;

Όταν αισθανόμαστε ότι το άγχος επηρεάζει την υγεία μας
Όταν αισθανόμαστε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ
Όταν αισθανόμαστε απόγνωση σε βαθμό που σκεφτόμαστε να παραιτηθούμε από την δουλεία μας, να το βάλουμε στα πόδια
Όταν αισθανόμαστε κατάθλιψη, θλίψη και ότι δεν αξίζει να ζούμε
Όταν δεν έχουμε όρεξη για φαγητό ή δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε
Όταν καταναλώνουμε φαγητό, αλκοόλ, σε μεγάλες ποσότητες
Όταν έχουμε ανησυχίες, συναισθήματα και σκέψεις που δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Όταν ακούμε φωνές που μας λένε τι να κάνουμε
Όταν επηρεάζει σε δραματικό βαθμό τις σχέσεις μας και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας.

Στη χώρα μας υπάρχουν οργανωμένα  προγράμματα για τη διαχείριση του άγχους. Η συμβουλευτική προσέγγιση για τη μέγιστη και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας. Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάποια νόσο υπάρχουν προγράμματα υποστήριξης, που σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα έχουν ως στόχο να μειώσουν τα συναισθηματικά αγχογόνα αίτια που μπορεί να επηρεάζουν τη νόσο, την πρόγνωση, αλλά και την ιατρική θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό, όταν νιώθουμε ότι αφηνόμαστε και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...