Πέντε γλώσσες της αγάπης


Σύμφωνα με το Dr Gary Chapman, Σύμβουλο Γάμου, υπάρχουν πέντε γλώσσες της αγάπης. Ο καθένας μας μιλάει μια πρωτεύουσα και μια δευτερεύουσα. Αν, λοιπόν, μάθουμε να μιλάμε και να κατανοούμε τη βασική γλώσσα της αγάπης, την οποία μιλάει το ταίρι μας, τότε θα μπορέσουμε, να εκφράσουμε, αποτελεσματικά, στο σύντροφό μας, την αγάπη μας και να νιώσουμε, ως αντάλλαγμα, ότι μας αγαπά,  πραγματικά.


Η πρώτη γλώσσα της αγάπης είναι τα λόγια επιβεβαίωσης: Είναι πολύ σημαντικό, να εκφράζουμε την αγάπη μας, την αφοσίωσή μας και τη συμπάθεια μας, στο σύντροφό ή σύζυγό μας, χρησιμοποιώντας λόγια ευγενικά, ενθάρρυνσης, χωρίς αιτήματα και απαιτήσεις, με έμφαση στα θετικά στοιχεία της άλλης πλευράς.


Η δεύτερη γλώσσα αφορά τον ποιοτικό χρόνο: Όταν ο σύντροφός μας έχει ανάγκη, να εστιάζουμε την προσοχή μας, σε αυτόν και να συζητάμε, επί της ουσίας, μαζί του, τότε, υπάρχει λόγος, να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Η αληθινή επικοινωνία, η παρακολούθηση των συναισθημάτων της άλλης πλευράς και η συμμετοχή σε αγαπημένες δραστηριότητες του συντρόφου μας αποτελούν μια σημαντική πηγή αναμνήσεων, που θα μείνουν  χαραγμένες και στους δυο.


Η τρίτη γλώσσα της αγάπης σχετίζεται με τα δώρα: Η προσφορά δώρων δεν προϋποθέτει, υποχρεωτικά, την καταβολή χρημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα ρομαντικό σημείωμα ή ένα κομμένο τριαντάφυλλο. Πάντως, το σίγουρο είναι, ότι η προσφορά ενός δώρου μπορεί να βοηθήσει το ταίρι μας, να συνειδητοποιήσει την αγάπη και την εκτίμηση, που του τρέφουμε. Βέβαια, ας μη ξεχνάμε, ότι το πιο σημαντικό δώρο, το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε, στο σύντροφό μας, ειδικά, σε μια περίοδο κρίσης, είναι ο εαυτός μας.


Η τέταρτη γλώσσα, που ενδεχομένως να μιλάει το ταίρι σας, είναι οι πράξεις φροντίδας: Δουλειές του σπιτιού, όπως, το μαγείρεμα, το σιδέρωμα, το στρώσιμο των κρεβατιών, το πλύσιμο του αυτοκινήτου κ.τ.λ. μπορούν να εκληφθούν από το σύντροφο ή το σύζυγό μας, ως ένδειξη, ότι νοιαζόμαστε, πραγματικά, για τις ανάγκες του.


Τέλος, η πέμπτη γλώσσα είναι η σωματική επαφή: Το να κρατιόμαστε από το χέρι, να φιλιόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε ή να ερχόμαστε σε σεξουαλική επαφή, με το σύντροφό μας, είναι τρόπος ένδειξης της συναισθηματικής μας αγάπης.


Aς ξεκινήσουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε την πρωτεύουσα γλώσσα, την οποία μιλάει ο σύντροφός ή ο σύζυγός μας και προς μεγάλη μας έκπληξη, θα διαπιστώσουμε, ότι θα του δώσουμε μεγάλη χαρά. Μάλιστα, αν υπάρχει θέληση, και από τις δυο πλευρές, πιθανότητα η σχέση, να επιβιώσει, σε περιόδους κρίσης.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...